Home | Nieuwsoverzicht

Corine Hartman interview op Crimezone.nl

Schone kunsten
Corine Hartman

Excerpt uit interview door Kees de Bree van Crimezone.nl

"Schrijven is geen inspiratie. Je moet ervoor gaan zitten."
- Corine Hartman

Het Haags meisje van een jaar dat met haar ouders naar de Achterhoek verhuisde heeft in de provincie goed kunnen aarden. De aangename rust en gemoedelijkheid van haar woonplaats Lichtenvoorde, de aanwezigheid van bos en weide, de ruimte en haar lichte woning, ze hebben Corine Hartman (1964) de inspiratie gegeven om zich te ontwikkelen tot beeldend kunstenares en schrijfster van de uitermate goed ontvangen politieroman Schone kunsten.

Dorp

Een tussenstop in het centrum van Lichtenvoorde om alvast de couleur locale te ervaren die in Schone kunsten zo weldadig dorps wordt beschreven, wordt enigszins belemmerd door een mistroostige motregen die de Achterhoek allesbehalve de romantische arcadische sfeer meegeeft waarop de interviewer had gehoopt. Des te hartverwarmender is de ontvangst door de gastvrije schrijfster, kort gerokt, kort geknipt, vitaal en vergezeld door een wollige en overenthousiaste Tibetaanse terriër. Een kleine spring in het veld die het gesprek geruime tijd volledig domineert ...

Beeldend kunstenares

In huis hangen weinig schilderijen van de kunstenares zelf aan de muur. Ze zijn geëxposeerd en verkocht. Het bewijs dat hier een vrouw vakbekwaam penselen hanteert, hangt op een bovenverdieping. In de boekenkast in de kamer staan een aantal exemplaren van Schone kunsten. Het maakt duidelijk dat de schilderkunst het, in ieder geval tijdelijk, heeft moeten afleggen tegen de schrijfkunst. De liefde voor visuele kunsten en het geschreven woord hebben overigens vrijwel het hele leven van Corine beheerst. “Na de middelbare school wilde ik werken. Daarna ben ik naar de grafische school gegaan en ben ik langzamerhand wat gaan schrijven. Ik heb het dan over creatief commercieel schrijven. In 1994 ben ik voor mezelf begonnen. Ik ben de boer op gegaan en heb mede dankzij wat geluk veel schrijfopdrachten van commerciële bedrijven gekregen. Brochures en later teksten voor websites en dat soort dingen. Vaak deed ik er ook de vormgeving bij, maar schrijven ging me makkelijker af. Daarnaast ben ik gaan schilderen. Dat ging eigenlijk gelijk op. Ik heb 10 jaar lang elke vrijdagmiddag geschilderd. Maar pas sinds een jaar of drie durf ik ermee naar buiten te komen.”


Lees de interview op Crimezone.nl

gepost op: 2 april 2007  |  Terug naar nieuwsoverzicht »