Robert Löhr

De schaakmachine

De geschiedenis van het meest bizarre bedrog van de achttiende eeuw!

"Vanaf de eerste pagina had ik een overweldigend déja vu: het was me direct duidelijk dat dit boek van dezelfde kwaliteit was als Het parfum." - Tanja Howarth, literair agent.
"Een mooi boek, in alle opzichten." - Van Stockum boekverkopers Den Haag.

De schaakmachine
De schaakmachine
Robert Löhr

Prijs: € 17,99
Geniale literaire thriller!

"Pas 's avonds drong het tot haar door wie het was die ze ontmoet had: een geheimzinnige Venetiaanse dwerg, een fijngevoelige en godvruchtige moordenaar, een geniale schaakspeler, die de grootste uitvinding of, beter gezegd, de grootste bedriegerij van de eeuw van binnenuit bediende. Absurd eigenlijk. Een aap of een mens zonder onderlichaam zou haar niet meer verrast hebben."

Voor de verbijsterende ogen van keizerin Maria Theresia presenteert de eerzuchtige edelman Wolfgang von Kempelen zijn schaakspelende machine. Het is 1770 en in dit tijdperk van Verlichting zijn opvallende uitvindingen zeer en vogue. En vergeleken bij Kempelens denkende 'schaakturk' valt elke ander uitvinding in het niet. Maar wat als de grootste prestatie van de eeuw wordt genoemd, is in feite de grootste oplichterij van de euw. Want in het hart van de machine zit een dwerg verborgen.

 

Voorpublicatie en trailer

de prachtige trailer van De schaakmachine

Lees hier alvast een voorpublicatie van De schaakmachine van Robert Löhr.
[PDF bestand]

Klik op de afbeelding om de trailer te bekijken.


De schaakmachine

De schaakmachine - illustratie
De schaakmachine
is een zinderende literaire thriller in het historisch perspectief van het jaar 1770. Rond Wolfgang von Kempelens "schaakturk" - een schaakmachine die daadwerkelijk heeft bestaan - spelen zich de meest intrigerende verwikkelingen vol gepassioneerde liefde, kerkelijke hetze en adellijke intriges af. Een van de spraakmakendste uitvindingen van de 18e eeuw blijkt niet meer dan een ongekend staaltje oplichterij te zijn. De machine wordt - met medeweten van de geslepen edelman Wolfgang von Kempelen en zijn knecht Jakob - van binnenuit bespeeld dor de Venetiaanse dwerg Tiborg, die over een geniaal schaaktalent beschikt. In deze nieuwe "huid" begint voor de kleine verschoppeling een tijd vol ontberingen, maar krijgt hij ook de erkenning en bewondering waarnaar hij zijn hele leven al verlangt. De machine fungeert vreemd genoeg als lustobject voor vrouwen én als afgod van techniek voor mannen. Steeds opnieuw loert het gevaar van de ontdekking van het geheim. Omringd door spionnen proberen de drie zich door niemand in de kaart te laten kijken - maar onbeantwoorde liefde, grenzeloze haat en onbeheerste nieuwsgierigheid openen uiteindelijk de deuren naar het geheim. Iedereen die het apparaat te dicht nadert, overkomt een dramatisch ongeluk. Op de schaakmachine schijnt een vloek te rusten die moord niet uitsluit...

 

De Turk van Von Kempelen

De schaakmachine - illustratieDe Turk is de naam van een namaak schaakmachine die de Hongaarse edelman en uitvinder Wolfgang von Kempelen in 1770 maakte op verzoek van Maria Theresia. In werkelijkheid zat er een kleine, sterke schaker in. De werking van deze machine, eigenlijk dus een goocheltruc, was jarenlang een mysterie, alhoewel het vermoeden bestond dat het nep was. Het gevaarte was echter dermate beroemd dat lange tournees naar diverse Europese staten volgden. In 1826 kwam het zelfs tot een tournee door de Verenigde Staten van Amerika, de machine was inmiddels in het bezit van Johann Maelzel. Maelzel stierf in 1838, in 1854 ging de automaat door een brand verloren.

 

Werking van de schaakautomaat

De automaat was een kast met een schaaktafel erop, waarop een als Turk uitziende pop zat die de zetten uitvoerde. Na wat dubieus vertoon van kaarslicht en open deurtjes met ingewikkelde raderwerken erachter had de toeschouwer de indruk dat de ruimte onder de tafel leeg was. Het geheim van de machine bleef lang verborgen maar uiteindelijk kwam toch aan het licht dat Von Kempelen kans had gezien iemand met behoorlijke kennis van schaken in het apparaat te verstoppen, zo heeft Johan Baptist Allgaier er meermalen in gezeten. Toch was het een knappe vinding, want Von Kampelen had een ingewikkeld mechaniek bedacht waardoor de speler binnenin op een klein bordje toch de stukken op het bord kon zien, evenals een mechanisch besturingssysteem voor de arm van de Turk die de stukken verzette.

Edgar Allen Poe heeft in 1836 het geheim van de automaat ontmaskerd door een complete beschrijving te geven van de werking ervan.

 

Napoleon

Napoleon heeft tegen de Turk gespeeld op het slot Schönbrunn (Wenen) in 1809. Huidige schaakhistorici denken echter dat de partij die nu volgt, later bedacht is. Schaakopening Koningspion code C-20. - bron: Wikipedia

 

De auteur

de auteur: Robert Löhr

Robert Löhr
(1973) is auteur van toneelstukken en scripts voor tv en film. Hij is ook actief als regisseur, acteur en poppenspeler. De schaakmachine is zijn eerste roman.

 


Op deze pagina

Interessante links