Art Flipper

Art Flipper

Art Flipper — Bert Kreuk

€ 23,99

E-book
Kunst bekijken en later verzamelen was voor Bert Kreuk ontspanning. Hij verdiepte zich in een wereld die hem mateloos fascineerde, wat uiteindelijk leidde tot een van de betere kunstcollecties ter wereld.


Omdat hij zich niet wilde onderwerpen aan de zogenaamde ‘ongeschreven regels’ van de internationale kunstwereld – die vooral een kleine groep insiders lijken te dienen – kreeg hij al snel het neerbuigende predicaat ‘art flipper’. Toen Kreuk weigerde mee te doen aan achterkamertjespolitiek, beschuldigde men hem er plots van zich te willen verrijken aan kunst, terwijl juist hij als een van de weinigen altijd open was over het beheer van zijn collectie, inclusief aan- en verkopen.


Schokkend was voor hem vooral dat de beschuldigingen vaak kwamen van mensen die zelf onder tafel geheime deals afsloten om werken te verkopen. Steeds vaker kwam hij dubieuze praktijken, sluwe trucs en aperte leugens tegen. Zijn bewondering sloeg om in verwondering. Hoe is het mogelijk dat mensen zoveel geld uitgeven zonder enige kennis van kunst of enige passie voor het verzamelen ervan? Waarom vertrouwen ze blindelings op de mening van anderen die er vaak net zo min verstand van hebben als zijzelf? Wat zijn de trucs waarmee galeries de prijs voor bepaalde kunstenaars totastronomische hoogte opdrijven? Hoe ver zijn sommige galeries bereid te gaan om hun belangen te beschermen en hoe gaan ze daarbij te werk?Zijn succesvolle proces tegen een kunstenaar leidde tot een van de grootste kunstschandalen van de afgelopen eeuw en droeg bij tot een regulering van de kunstmarkt.


Bert Kreuk kwam recent wereldwijd in het nieuws toen hij de eerste vlag kocht die wapperde op de boot die de landingsschepen de weg wees op D-day. Voor de ervaren verzamelaar met stukken van Monet, Mondriaan, Picasso, Hirst en Pissarro was het de meest emotionele aankoop die hij ooit deed. De vlag vertegenwoordigde voor hem de strijd voor vrijheid en hoe deze vaak veel minder vanzelfsprekend is dan men denkt.


Maar de vlag staat ook symbool voor zíjn Amerikaanse Droom: Kreuk wist zijn zakelijke succes vooral in Amerika te behalen. Bert Kreuk heeft een collectie van tegen de 750 stukken van internationaal befaamde kunstenaars en kan als geen ander een sluier oplichten van een wereld die voor de meeste mensen nauwelijks te doorgronden is, maar wel een enorme aantrekkingskracht uitoefent.


De uitdrukking ‘het is wat een gek ervoor geeft’ blijkt meer op waarheid gebaseerd dan de meeste mensen durven denken


 


 


ISBN: 978 90 4521 140 4

Aantal pagina's: 224

Uitvoering: Paperback

Verschenen: 11-04-2017

Meer van de auteur(s):

Art Flipper