De Berlijnse luchtbrug

De Berlijnse luchtbrug

De Berlijnse luchtbrug — Barry Turner

van € 24,99 voor € 10,00
Nieuwe, intrigerende interpretatie van de ontstaansperiode van de Koude Oorlog, waarin de Berlijnse luchtbrug een cruciale rol speelde.


Berlijn, 1948: een verdeelde stad in een verdeeld land in een verdeeld Europa. De verwoeste Duitse hoofdstad lag bijna 200 kilometer in het door de Sovjet-Unie gecontroleerde Oost-Duitsland. Stalin was ervan overtuigd dat hij Berlijns vastberadenheid kon breken door de aanvoer van voedsel en brandstof af te snijden. Ondanks een paar stemmen die nog steeds


‘America first ’ riepen, waren de Verenigde Staten ervan overtuigd dat een hersteld Duitsland de beste garantie bood tegen de verspreiding van het communisme in Europa. En dus organiseerden Britten en Amerikanen elf maanden lang, van juni 1948 tot mei 1949, de meest ambitieuze hulpoperatie ooit via een luchtbrug naar Berlijn. Hun vliegtuigen voerden bijna 300.000 vluchten uit en brachten meer dan 2 miljoen ton voorraden naar het belegerde Berlijn.


Aan de hand van nieuw materiaal uit Amerikaanse, Britse en Duitse archieven en talrijke interviews met veteranen, schetst Turner een levendig beeld van de spectaculaire luchtbrug die medebepalend was voor de naoorlogse internationale verhoudingen die tot op de dag van vandaag hun invloed doen gelden.


ISBN: 978 90 4521 566 2

Aantal pagina's: 304

Uitvoering: Gebonden

Verschenen: 22-02-2018

Meer van de auteur(s):

De Berlijnse luchtbrug

Karl D�nitz - De laatste dagen van het Derde rijk