Manuscripten   |   Foreign Rights   |   Marketing   |   Winkelwagen   |    Inloggen    |    Klantenservice
         
  
Volg ons

Nieuws


Reactie Victor Broers, auteur van Europa in het Rood, op de miljoenennota

In Europa in het Rood geeft Victor een fascinerend en soms ontstellend beeld van de economische crisis en de gevolgen die zij heeft voor Europa. Na het verschijnen van zijn boek heeft de wereld natuurlijk niet stilgestaan. De geopolitieke ontwikkelingen, de internationale onrust en de situatie in Europa zijn van invloed op de internationale economie en vragen overheden dagelijks te schakelen en te reageren. In zijn wekelijkse columns reageert Victor Broers op actuele financieel economische zaken uit het nieuws. Hij stelt daarbij kritische vragen, analyseert en duidt. 

 

De zomer voorbij16 september 2014

Het zonnetje schijnt vandaag en de reacties op de miljoenennota zijn positief. Het begrotingstekort van de Nederlandse overheid valt volgend jaar lager uit dan gepland en dus kunnen de uitgaven op verschillende posten weer omhoog, zo lijkt de gedachte van onze minister van Financiën. Ligt de economische winter nu achter ons en kunnen wij weer zonnige tijden tegemoet zien?

Begin dit jaar stelden verschillende politici nog dat de Eurocrisis voorbij was. Herman van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, meende dat de periode van onrust achter ons lag en dat we weer konden gaan bouwen aan een gezonde Europese economie. In het boek Europa in het Rood, dat dit voorjaar verscheen, voorspelde ik dat dit optimisme voorbarig was. Hoewel de financiële markten de eerste helft van dit jaar een gunstig beeld lieten zien –  de aandelenkoersen stegen en de economische krimp werd gestuit – zijn de fundamentele weeffouten in het financiële en economische systeem nog altijd niet opgelost. Op die van Duitsland na groeien de publieke schulden van alle landen in Europa nog altijd hard, ook die van Nederland. De hoge werkloosheid in Zuid-Europa neemt nog steeds toe en waar er in steden als London en Amsterdam al weer een huizenbubbel lijkt te ontstaan, ligt de markt voor onroerend goed in de rest van Europa grotendeels op zijn gat.

Dat het optimisme van de heer van Rompuy in het voorjaar inderdaad te voorbarig was, wordt inmiddels ook erkend door verschillende officiële instanties. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) spraken recent beide hun zorgen uit over het achterblijven van economische groei in Europa. De Bank of International Settlements (BIS - de centrale bank der centrale banken) schrijft in een rapport dat afgelopen week verscheen, dat de lage volatiliteit (lees: lage stress) op de financiële markten geen representatieve indicator is voor de grote risico’s die nog altijd in het systeem zitten. Volgens de BIS zijn ‘de markten’ veel te optimistisch en onderschatten zij de risico’s van diverse geopolitieke ontwikkelingen, of macro-economische ontwikkelingen in Europa zelf. Claudio Borio, de hoofdeconoom van het instituut, meent dat dit optimisme sterk lijkt op het gedrag dat de markten vertoonden in de aanloop naar de kredietcrisis.
Zijn we dan weer terug bij af? In zekere zin wel. Na de crash van 2008 is het financiële systeem door financiële injecties vanuit de overheid overeind gehouden. Toen een paar jaar later verschillende overheden op hun beurt in grote problemen kwamen, schoot de Europese Centrale Bank (ECB) hen te hulp. Mario Draghi, de topman van de ECB zegde toe alles te doen wat nodig is om landen in nood en die de Euro als munteenheid hebben overeind te houden. Dit boezemde de financiële markten zoveel vertrouwen in dat sindsdien de onrust over de zuidelijke helft van Europa is weggeëbd. Maar daarmee is het probleem niet opgelost. Het feit dat de rentes op staatsobligaties begin dit jaar daalden, geeft weliswaar aan dat de financiële markten het risico op wanbetaling (tijdelijk) lager inschatten dan vorig jaar, maar het bekent niet dat de Europese landen hun huishoudboekje daadwerkelijk op orde hebben. Toch lijken veel beleggers te denken dat de magere jaren voorbij zijn of dat ECB toch wel zal bijspringen als het mis gaat. Inmiddels heeft de ECB diverse liquiditeitsinjecties in het financiële systeem gebracht en houdt het de rente op een historisch laag peil – in mijn ogen gevaarlijk laag. Op de korte termijn zijn landen en financiële instellingen hiermee geholpen, maar deze ontwikkelingen kunnen op de lange termijn zeer nadelig uitpakken. Krediet wordt op deze manier nog goedkoper dan het al was en de schuldenberg zal daardoor alleen maar verder groeien. Hiermee wordt de oorzaak van de kredietcrisis dus niet opgelost, maar vergroten wij haar alleen maar.

Mijn grootste zorg gaat uit naar het feit dat veel partijen tegenwoordig lijken te denken dat we weer op de oude voet verder kunnen. Men lijkt de lessen van de kredietcrisis al weer te zijn vergeten en weer vrolijk verder te gaan met het opbouwen van grote bubbels in het financiële systeem en in de economie. En wat betreft de Nederlandse overheid: ook volgend jaar zal er weer meer worden uigegeven dan er binnenkomt. Wanneer dit tij niet wordt gekeerd, zal dit vroeg of laat tot een nieuwe crisis leiden. Dit zal ons mogelijk nog veel harder gaan raken, daar wij ons kruit om de crisis te bestrijden reeds hebben verschoten. Reden genoeg dus om het optimisme enigszins te temperen en de onopgeloste problemen met kop en staart aan te pakken.

 

 

©Victor Broers – 16 september 2014

Indringende trailer van Zielloos te zien op Youtube!

Corine Hartman presenteert Zielloos bij De Jong & De Jong

Polpo en Echt eten grote winnaars bij Kookboek van het Jaar 2013!

Bloedlijn van Corine Hartman Crimezone Beste Thriller van 2013!

Crimezone Beste Thriller van 2013

In de categorie ‘Nederlandstalig’ werd massaal gestemd op Bloedlijn van Corine Hartman, het boek waarmee ze in mei ook al op de shortlist van De Gouden Strop terechtkwam. Bloedlijn is de start van een nieuwe reeks, met in de hoofdrol rechercheur Jessica Haider. Afgelopen maand verscheen Glashard, het tweede deel in de nieuwe reeks van Hartman.


De Crimezone Thriller Awards
De Crimezone Thriller Awards (tot 2010 Zilveren Vingerafdruk) werden elf keer uitgereikt. Onder de prijswinnaars Dan Brown, Nicci French, Henning Mankell, Karin Slaughter, Simone van der Vlugt, Esther Verhoef, Corine Hartman en Charles den Tex. Crimezone reikte driemaal een Award of Honor uit, aan Karin Slaughter (oeuvre), Peter R. de Vries (De ontvoering van Alfred Heineken) en Frederick Forsyth (De dag van de Jakhals). Ter gelegenheid van de tiende editie werden er speciale prijzen uitgereikt voor de beste Nederlandse misdaadserie (Penoza) en de beste Nederlandse misdaadfilm (Loft).

De Crimezone Thriller Awards werden voor het eerst uitgereikt tijdens het Nederlands Thrillerfestival. Het Stadstheater in Zoetermeer stond een dag lang in het teken van het spannende boek, met o.a. een thrillermarkt, verschillende paneldiscussies, lezingen, workshops, boekpresentaties en heel veel thrillerschrijvers.