Manuscripten   |   Foreign Rights   |   Marketing   |   Winkelwagen   |    Inloggen    |    Klantenservice
         
  
Volg ons

Nieuws


Corine Hartman geinterviewd door Els Roes op Thrillerfestival

Op zondag 26 oktober a.s. wordt Corine Hartman in kader van haar nieuwste thriller IJskoud geinterviewd door Els Roes.

Locatie: Thrillerfestival Zoetermeer (Stadstheater)

Aanvang: 15.00 uur

Column 'La vita e bella' van Victor Broers, auteur van Europa in het Rood

In Europa in het Rood geeft Victor een fascinerend en soms ontstellend beeld van de economische crisis en de gevolgen die zij heeft voor Europa. Na het verschijnen van zijn boek heeft de wereld natuurlijk niet stilgestaan. De geopolitieke ontwikkelingen, de internationale onrust en de situatie in Europa zijn van invloed op de internationale economie en vragen overheden dagelijks te schakelen en te reageren. In zijn wekelijkse columns reageert Victor Broers op actuele financieel economische zaken uit het nieuws. Hij stelt daarbij kritische vragen, analyseert en duidt.

La vita è bella
16 oktober

Eerder schreef ik het al, volgens sommigen is de Europese schuldencrisis voorbij. Momenteel ben ik echter in Italië en een korte blik op de staat van het land en haar economie doet mij het tegenovergestelde vermoeden. De snelheid waarmee de armoede in Italië toeneemt, spreekt boekdelen. Italië is binnen Europa een geval apart. Italië heeft namelijk niet slechts één economie... het land kent de luxe van twee economieën: een witte en een zwarte (die volgens sommigen minstens zo groot is). Ondanks hun yin-en-yangkleuren vormen beide helaas geen harmonieus geheel. Over de zwarte (of vijftig-tinten-grijs-)economie horen we doorgaans maar weinig. Maar in een tijd waarin geen nieuws doorgaans goed nieuws betekent, ga ik er voor nu maar van uit dat Italiës zwarte economie wel doordraait. De economische zorgen hebben dan ook voornamelijk betrekking op de officiële economie van het land. Qua omvang is het de vierde economie van Europa en negatieve economische ontwikkelingen in ‘de laars’ kunnen grote gevolgen hebben voor de rest.

Laat ik beginnen met een positieve noot: Italië heeft veel economische potentie. Het land heeft tamelijk veel natuurlijke hulpbronnen en het heeft zowel op industrieel als op cultureel gebied een hoop te bieden. Maar helaas is potentie alleen van nut als het ook wordt benut. Dit laatste lijkt momenteel in Italië niet te gebeuren. Een bekende Italiaanse journalist vertelde me recent: ‘Italianen zijn overlevers, geen ondernemers’. Hij vertelde me, en ik citeer: ‘Zolang de mama blij is en de pasta wordt geserveerd, vindt de gemiddelde Italiaan het wel best. In een tijd waarin economische hervormingen noodzakelijk zijn om het land in de toekomst overeind te houden, is deze instelling op zijn zachtst gezegd suboptimaal’.

Een ander zorgelijk element is de Italiaanse overheid... een instelling die niet bepaald populair is onder het volk. Of het nu gaat om de oplopende werkeloosheid of de diepgewortelde vriendjespolitiek, de meeste Italianen zien de overheid als de bron van al het kwaad. Voor hen is het niet meer dan vanzelfsprekend dat de overheid de rotzooi in het land oplost en daar bovendien zelf maar de middelen voor moet aandragen. De gemiddelde Italiaan staat dan ook niet te popelen om hieraan bij te dragen. Recent had ik een gesprek met een Florentijnse bankier. Wat hij mij vertelde, is wat mij betreft illustratief voor de Italiaanse houding tegenover belastingen. Hij zei dat voor Italianen belastingontduiking niet alleen een kwestie van financieel gewin is, maar nog meer van wantrouwen in publieke instellingen. Overheidsfunctionarissen worden vaak gezien als criminelen, die louter uit zijn op eigen voordeel.

Het oplossen van complexe vraagstukken, zoals de economische problemen waarmee veel (Zuid-)Europese landen worden geconfronteerd, vergt twee dingen: tijd en een daadwerkelijke oplossing voor het probleem zelf. Want helaas… met het bestrijden van symptomen komen we er niet. Maar zelfs als het land in staat zou zijn om structurele hervormingen door te voeren, is er op de korte termijn nog een ander probleem dat moet worden aangepakt. Velen kiezen er echter voor dit te negeren: de staatsschuld. Hoewel dit voor alle landen in Europa geldt, springt Italië er in dit opzicht bovenuit. Gedurende de afgelopen decennia is de staatsschuld van Italië tot onaanvaardbare hoogte gestegen. Zo goed als de Italianen – net als andere Europeanen – waren in het aangaan van de schuld, zo mager blijkt hun talent voor het afbetalen ervan.

Is de eurocrisis dus echt voorbij? De meeste economieën in Europa mogen dan wellicht weer iets groeien, de overheidsschulden groeien nog altijd minstens zo hard mee. Voor Italië alleen al staat de teller daarvan op het moment van schrijven op meer dan 2.100.000.000.000 euro. En de klok tikt vrolijk verder…

 

©Victor Broers – 17 oktober 2014

Nu te koop in de boekhandel IJskoud van Corine Hartman,deel 4 in de snoeiharde psychologische thriller reeks rondom Jessica Haider.

IJskoud - Corine Hartman
ISBN: 978 90 452 0577 9

Wordt gerechtigheid bijzaak, als het leven van een dierbare op het spel staat?

Na de rigoureuze ...afrekening met een deel van haar verleden in Zielloos krijgt Jessy in IJskoud, het vierde deel van de Haider-serie, haar volgende opdracht van Saligia. De onorthodoxe rechercheur moet infiltreren in Corail, een bedrijf dat zich specialiseert in cryonisme, een wetenschappelijk experiment waarbij mensen die klinisch dood zijn worden ingevroren. Ze krijgt deze opdracht direct van Sir Ryan, de oprichter van Saligia. Hij veroordeelt cryonisme als duivels werk, en Corail blijkt na onderzoek nog veel helser dan Jessy in haar wildste dromen had kunnen bedenken.

De moordzaak waar Jessy in haar functie als politierechercheur op gezet wordt, vraagt daarnaast uitzonderlijk veel van haar. Een mediamagnaat wordt in zijn eigen huis in Meerssen op brute wijze vermoord, zijn vrouw mishandeld en voor dood achtergelaten. Jessy komt dan voor een vreselijk dilemma te staan: ze moet kiezen tussen twee kwaden, waarbij ze de demonen uit haar eigen verleden niet meer kan ontwijken.
Meer weergeven

 

Foto: Nu te koop in de boekhandel 'IJskoud' deel 4 in de snoeiharde psychologische thriller reeks rondom Jessica Haider.
 ISBN: 978 90 452 0577 9
 
Wordt gerechtigheid bijzaak, als het leven van een dierbare op het spel staat? 

Na de rigoureuze afrekening met een deel van haar verleden in Zielloos krijgt Jessy in IJskoud, het vierde deel van de Haider-serie, haar volgende opdracht van Saligia. De onorthodoxe rechercheur moet infiltreren in Corail, een bedrijf dat zich specialiseert in cryonisme, een wetenschappelijk experiment waarbij mensen die klinisch dood zijn worden ingevroren. Ze krijgt deze opdracht direct van Sir Ryan, de oprichter van Saligia. Hij veroordeelt cryonisme als duivels werk, en Corail blijkt na onderzoek nog veel helser dan Jessy in haar wildste dromen had kunnen bedenken. 

De moordzaak waar Jessy in haar functie als politierechercheur op gezet wordt, vraagt daarnaast uitzonderlijk veel van haar. Een mediamagnaat wordt in zijn eigen huis in Meerssen op brute wijze vermoord, zijn vrouw mishandeld en voor dood achtergelaten. Jessy komt dan voor een vreselijk dilemma te staan: ze moet kiezen tussen twee kwaden, waarbij ze de demonen uit haar eigen verleden niet meer kan ontwijken.
 
 

Zondag 26 oktober Nederlands Thrillerfestival 2014 Toegang: Gratis

Nederlands Thrillerfestival 2014

 

Op zondag 26 oktober a.s. wordt voor de zesde keer het Nederlands Thrillerfestival gehouden. Plaats delict: het Stadstheater Zoetermeer. De schouwburg staat die dag geheel in het teken van het spannende boek en je kunt er zo maar eens je favoriete thrillerschrijvers tegen het lijf lopen, bijvoorbeeld Guest of Honor R.J. Ellory! Als klap op de vuurpijl is er de uitreiking van de Hebban Awards 2014 voor de beste thriller, de beste YA-thriller, het beste thrillerdebuut en de beste fantasy van het jaar.
 

 

Zondag 12 oktober Boekpresentatie Mijn stad...Leiden

Mijn stad…Leidenis het eerste deel in een nieuwe serie geschiedenisboeken voor de jeugd. In deze serie staat elke keer een andere stad of streek centraal. Historicus Ruud Spruit neemt jonge en oudere lezers mee op een speurtocht door de geschiedenis van de Sleutelstad: van de eerste Romeinse nederzettingen tot het Leidens Ontzet en de Soldaat van Oranje.

Op zondag 12 oktober a.s. vindt om 13.00 uur de officiële maar vooral ook feestelijke presentatie plaats van Mijn stad… Leiden in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

De toegang tot de presentatie is gratis. Na de presentatie kan de expositie bezocht worden (daarvoor geldt de gebruikelijke toegangsprijs).

Bekende Leidenaren (o.a. Paul van Meenen, Marleen Damen en Peter Labruyere e.a.) lezen uit het boek voor en Ruud Spruit vertelt over de tot standkoming van het boek, pikt er een aantal historische figuren uit, en vertelt iets over persoon en verhaal. U bent van harte welkom.