Manuscripten   |   Foreign Rights   |   Marketing   |   Winkelwagen   |    Inloggen    |    Klantenservice
HOMENIEUWSBOEKENAUTEURSACTIESFAQCONTACT         E-BOOKS
  

Nieuws


Column '(semi) Open grenzen' - Victor Broers, auteur van Europa in het Rood

In Europa in het rood geeft Victor Broers een fascinerend en soms ontstellend beeld van de economische crisis en de gevolgen die zij heeft voor Europa. Na het verschijnen van zijn boek heeft de wereld natuurlijk niet stilgestaan. De geopolitieke ontwikkelingen, de internationale onrust en de situatie in Europa zijn van invloed op de internationale economie en vragen overheden dagelijks te schakelen en te reageren. In zijn wekelijkse column reageert Victor op actuele financieel-economische zaken uit het nieuws. Hij stelt daarbij kritische vragen, analyseert en duidt.

(Semi) open grenzen

Een paar jaar geleden hoorde ik, tijdens een verblijf in Londen, een Engelse weerpresentator eens de fameuze woorden spreken: ‘There’s fog on the Channel, the continent is isolated.’ De uitspraak is typerend voor de wijze waarop de Britten zich het liefst tot de rest van Europa verhouden. Want hoewel het Verenigd Koninkrijk op een steenworp afstand van het Europese vasteland ligt, ligt het volgens de Britten gevoelsmatig ergens midden in de Atlantische Oceaan. De band met Europa, of liever gezegd de Europese Unie, is de laatste jaren in het VK dan ook steeds meer onderwerp van debat. De kritiek op Brussel klinkt er steeds luider, iets waar de UK Independence Party (UKIP) garen bij spint. Deze partij heeft de laatste jaren haar aanhang fors zien toenemen, met name ten koste van de Conservative Party van premier Cameron. Veel Britten zijn de Brusselse bemoeienis zat en pleiten ervoor deze terug te dringen, zodat het VK weer zijn eigen koers kan varen en zijn eigen beleid kan maken. Een van deze onderwerpen is het immigratiebeleid.

De Britten staan bekend om hun ambivalente verhouding tot Europa. De oproep die Cameron deed om het aantal immigranten uit andere EU-lidstaten aan banden te leggen, werd door veel media dan ook geduid in het licht van het algemene ‘anti-Europa’-sentiment dat leeft onder een groot deel van de Britse bevolking. Op het eerste gezicht lijkt dit logisch, maar de vraag is of daarmee het plaatje compleet is. De Britten zijn namelijk zeker niet de eersten die pleiten voor een beperking van een van de grondbeginselen van de Europese Unie, het vrij (grensoverschrijdend) verkeer van personen en goederen.

De Engelse wens om het aantal immigranten te beperken, moet mijns inziens worden gezien binnen een bredere trend van toenemende drang naar protectionisme, een wens die groeit op veel plekken in Europa. Zo zagen we afgelopen jaar zelfs in Nederland hier een treffend voorbeeld van, toen minister Asscher openlijk vraagtekens zette bij de (dreigende) stroom Oost-Europeanen die hun heil in Nederland komen zoeken en op die manier autochtone Nederlanders van de arbeidsmarkt drukken. Of we daar geen voorwaarden en grenzen aan moesten stellen? Ook in Frankrijk zijn al enige tijd dergelijke geluiden hoorbaar.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel reageerde afgelopen week furieus op het Britse voorstel. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel heeft Merkel aangegeven dat de Britten wat haar betreft de EU beter kunnen verlaten als ze dit plan werkelijk willen doorzetten. Het zijn ongekend harde woorden voor de vrouw wier primaire inzet is om de rust en de eenheid in Europa te behouden. De politieke strijd die over deze kwestie op het Europese toneel gevoerd gaat worden zal dan ook lang en heftig zijn.

Het feit dat er op veel plekken in Europa niet alleen wordt getwijfeld aan de invloed van Brussel op de nationale lidstaten, maar ook – en zelfs – aan het fundament waarop de Europese Unie gestoeld is, is exemplarisch voor de zorgelijke staat waarin Europa zich op dit moment bevindt.

Dus ongeacht welk besluit de Britten zullen nemen en of zij in het in 2017 geplande referendum ervoor zullen kiezen om de EU te verlaten, zal diezelfde EU een adequaat antwoord moeten bedenken op de groeiende twijfel die steeds meer Europeanen hebben bij de leest waarop zij is geschoeid.

©Victor Broers –6 november 2014

Margriet Winterfair met Loes den Hollander, Jet van Vuuren, Danny Jansen en Frank van der Zande

Margriet Winterfair 14 t/m 20 november

Onze auteurs Danny Jansen, Loes den Hollander,  Frank van der Zande en Jet van Vuuren geven acte de présence op de Margriet Winterfair.

Frank van der Zande en 24Kitchen chef Danny Jansen geven dagelijks workshops in het kooktheater.

14.00 uur - 15 .00 uur - Frank van der Zande - Koken met thee

15.00 uur - 16.00 uur - Danny Jansen - Danny's Azië

Uiteraard worden hun boeken ter plekke ter verkoop aangeboden en zullen de auteurs signeren!

 

Loes den Hollander is op dinsdag 18 november en woensdag 19 november aanwezig in Villa Margriet. Waar zij geinterviewd wordt door Marjan van den Berg over haar nieuwste thriller Voorbedacht

Jet van Vuuren wordt op woensdag 19 november in Villa Margriet aan de tand gevoeld over haar in januari te verschijnen thriller Bed & Breakfast. 

U krijgt uiteraard de gelegenheid de door u aangeschafte boeken door beide auteurs te laten signeren.

 

Joost van Bellen op Crossing Borderfestival

Joost van Bellen, auteur van de indrukwekkende roman Pandaogen, treedt zaterdag 15 november op tijdens het Crossing Borderfestival in Den Haag.

Voor meer informatie: http://www.crossingborderfestival.nl/

Zondag 16 november Loes den Hollander bij de Literaire Thrillersalon

Op zondag 16 november om 13:30 uur wordt Loes den Hollander geïnterviewd tijdens de Literaire Thrillersalon van De Jong & De Jong over haar nieuwste boek Voorbedacht. 

http://www.literairethrillersalon.nl/

Vrijdag 14 November Boekpresentatie "Mijn Whisky" op het International Whisky Festival 2014

Op vrijdag 14, Zaterdag 15 en Zondag 16 november 2014 gaan de deuren van de grote kerk in Den Haag voor u open voor het International Whisky Festival  

 Het festival nog bezoeken, boek snel voor de zondagmiddag. Er zijn nog maar
enkele kaarten te koop!

Mijn Whisky - Hans Offringa & Marcel Langedijk
ISBN: 978 90 452 0597 7
Wordt verwacht 14 November

Mijn Whisky het nieuwe boek van Hans Offringa en Marcel Langedijk

Wordt tijdens de VIP sessie gelanceerd en het eerste exemplaar overhandigd aan Vice Admiraal de heer Borsboom.

In 2011 ontmoetten een whiskyschrijver en een lifestylejournalist elkaar in The Brandy Library in New York. De aanleiding was een exclusieve proeverij van Highland Park, de stoere single malt van de Orkney Eilanden, in het hoge noorden van Schotland. De whisky smaakte naar meer en de kennismaking ook. Die avond werd het idee geboren om gezamenlijk een boek te schrijven.

In Mijn Whisky komen whiskyliefhebbers van diverse pluimage aan het woord. Ze vertellen Marcel Langedijk over hun passie voor de drank en hun eerste kennismaking ermee. Whiskyschrijver Hans Offringa voorziet ieder verhaal van achtergrond over de besproken whisky, de distilleerderij en andere wetenswaardigheden. Hierdoor is Mijn whisky een onderhoudend boek van twee mannen met een gedeelde passie - het vertellen van een mooi verhaal, bij voorkeur met een goed glas whisky binnen handbereik.

HANS OFFRINGA (1956) is schrijver en fotograaf met een internationale staat van dienst met als specialiteit alles dat met whisky te maken heeft. Hij publiceerde meer dan 50 boeken, waaronder ruim 25 over whisky. Hij is diverse malen onderscheiden en grossiert in eretitels waaronder Beschermheer WFNN, Honorary Scotsman, Tennessee Squire en Kentucky Colonel.

MARCEL LANGEDIJK (1972) is freelance journalist en schrijver. Hij schreef en schrijft voor o.a. Elle Eten, Elsevier Stijl, Elle Decoration, Volkskrant Magazine, JFK, Gentlemen's Watch en Winelife over eten, drinken, reizen, sigaren en alle andere prettige dingen in het leven.
 

 http://www.whiskyfestival.nl/denhaag/index.php?task=content&pag=vip_sessie 

Facebook
 
 
Volg ons
 
 
Twitter
Karakter Uitgevers B.V.
Postbus 70
1420 AB Uithoorn
0297-386444
Karakteruitgevers
Over ons
Disclaimer
Copyright
Privacy